Räkna ut

Ska du flytta i Stockholm? 

by Joakim Stov

En flytt är ett stort projekt. Du kanske flyttar till en ny lägenhet eller ett nytt hus, eller kanske flyttar du till en annan stad eller ett annat land. Oavsett orsaken till din flytt finns det några saker som du måste göra för att allt ska gå smidigt. Det kan vara både spännande och stressigt på samma gång. Med lite planering kan det bli en spännande tid när du börjar ett nytt kapitel i ditt liv.  Men med lite god planering kan du göra det till en smidig process. 

Här är några saker att tänka på när du ska flytta

Budget

Först och främst måste du ta reda på hur mycket pengar du har att spendera på din flytt. Gör en budget och inkludera allt från kostnaden för att anlita Flyttfirma Stockholm till att köpa packmaterial. När du vet hur mycket du har att arbeta med kan du börja planera din flytt mer i detalj.

Packning

Börja packa tidigt så att du inte behöver göra allt i sista minuten. Packa möbler, kläder och andra saker som du behöver ta med dig. Se till att märka allt så att du vet var det ska vara när du kommer till ditt nya hem. Glöm inte heller att packa en låda med de viktigaste sakerna som du kommer att behöva den första dagen på din nya bostad.

Husdjur

Om du har husdjur måste du också ordna med dem. Antingen måste du hitta någon som kan ta hand om dem medan du är borta, eller om du måste ordna så att de kan följa med dig.

Adressändring

Glöm inte att meddela alla om din adressändring. Detta gäller även vänner och familj, din bank och alla andra organisationer som du är medlem i. Du kan göra detta på nätet eller genom att fylla i en blankett för adressändring på ditt lokala postkontor.

Nätverk

Se till att du ordnar med avstängning av dina nuvarande el-, gas- och vattenförsörjning enheter (el, gas, vatten osv.) och anslutning av nya i ditt nya hem. Det är en bra idé att göra detta några dagar innan du flyttar så att du inte saknar något nödvändigt första dagen i ditt nya hem.

Städning

Glöm inte att lämna ditt gamla hem i gott skick. Det innebär att du måste göra saker som att städa golv och fönster och ta ut soporna. Om du hyr kan du bli tvungen att låta en professionell städare komma in och göra en slutstädning. Kontrollera med din hyresvärd eller fastighetsmäklare för att ta reda på vad som förväntas av dig.

 

Ibland går inte flytten så enkelt till som önskat. Det finns faktiskt många saker som kan gå fel när du flyttar. 

Här är exempel på vad som kan gå fel i en flytt:

 • Du glömmer att packa något viktigt.
 • Du packar med dig saker du inte längre behöver och när du packar upp det behöver du slänga det.
 • Du har packat för tungt i lådorna och det är svårt att bära.
 • Du har glömt att markera på lådorna vad de innehåller.
 • Dina möbler får inte plats genom dörröppningarna eller uppför trapporna.
 • Du slår sönder något när du flyttar dem.
 • När du kommer till ditt nya hem upptäcker du att det inte finns någon elektricitet eller vatten.
 • Du hittar inte dina nycklar och blir utelåst från ditt nya hem.
 • Ditt husdjur rymmer under flytten.

 

Att välja rätt flyttlådor är viktigt och hur man packar bäst

Det finns olika storlekar, former och material på flyttlådor. Vad du ska välja beror helt på hur mycket du ska flytta, hur långt du ska flytta och vilka saker du ska flytta. Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av låda som passar för just dina behov, men det finns några saker som du kan tänk på följande som hjälper dig att fatta det bästa beslutet.

 

 • Lådans storlek är viktig. Du vill inte välja en för liten låda och riskera att skada dina tillhörigheter, men du vill heller inte välja en för stor låda och slösa bort utrymme. Det är en bra idé att mäta de föremål du planerar att packa innan du går till affären så att du vet vilken storlek på flyttkartonger du behöver.

 

 • Lådans material är också viktigt. Vissa material är bättre än andra på att skydda dina tillhörigheter. Kartong är till exempel ett bra val för de flesta föremål eftersom det är starkt och hållbart. Om du flyttar känsliga föremål kan du dock överväga att använda plast eller till och med Styrofoam-lådor. Dessa material skyddar dina tillhörigheter bättre från skador.

 

 • Det är också viktigt att packa. Du vill se till att du packar dina tillhörigheter ordentligt så att de inte flyttas runt under flytten och skadas. Det är en bra idé att använda packpåsar eller bubbelplast för att fylla ut eventuella tomma utrymmen i lådan och hindra dina saker från att flytta runt. Du bör också märka lådorna så att du vet vad som finns i dem och vart de ska när du anländer till ditt nya hem.

You may also like

Leave a Comment