Dags att boka säsongens skidresa?   

by Joakim Stov

Vintern står för dörren och det innebär även startskottet för skidsäsongen. Flertalet skidorter öppnar upp i månadsskiftet mellan november och december eller halvvägs in i december. Därefter håller de öppet lite olika länge beroende på väder och snötillgång, men de kan hålla öppet ända in i april månad. Många familjer och kompisgäng bokar en vecka eller två till en av de svenska skidorterna eller till alperna. Här finns det utrymme till både utförsåkning och timmar i längdspåren. Dessutom får man inte glömma allt runt omkring själva skidåkningen, härunder kvalitetstid och den populära afterski.

En skidresa kan göras på många olika sätt och inget är nödvändigtvis bättre än annat. Här nedan följer några idéer och goda råd för en lyckad skidresa.

Skidresa i Sverige

En av fördelarna med att bo i Sverige är väl ändå lättillgängligheten till snötäckta landskap. För även om man inte har valt att bosätta sig i uppe i norr så är det relativt enkelt att ta sig till mer snöbelagda områden. Restiden beror på var man bor, var man ska och vilket transportmedel man väljer. Många väljer att slänga upp takboxen på bilen och hålla pauser längs vägen. Andra väljer att ta tåget eller flyga.

Det finns ett stort antal svenska skidorter. Det är faktiskt över 200 skidorter och det finns något för alla. Några av de mest populära skidorterna är även de största; bland annat Sälen, Åre och Vemdalen. Även Idre Fjäll, Riksgränsen och Funäsdalen populära destinationer. Dessa områden ligger spritt över landet och beroende på var man bor så har man såklart närmre till några av alternativen.

Förutom de större skidorterna finns det dessutom mindre anläggningar med några få nedfarter. Dessutom finns det alternativ som inte ligger lika långt norrut som ger möjligheten att få några härliga timmar eller få dagar i backen. Romme alpin är beläget i södra Dalarna (13 km utanför Borlänge) och är ett poppis resmål för den som vill ta en weekendresa med skidåkning. Kungsberget är ett annat förslag på en skidanläggning som endast ligger tre timmar från Stockholm.

Beroende på vad man är ute efter under en skidsemester så erbjuder flertalet skidorter en rad olika tjänster. Förutom nedfarter till utförsåkning så inkluderar utbudet ofta skidskolor, spår till längdåkning, skoterupplevelser, turer med hundspann, spa, badhus och mycket annat! Även om skidåkningen står i fokus så finns det alltså massor av annat att förgylla skidresan med.

Skidresa utomlands

Sverige erbjuder som sagt rikligt med skidmöjligheter men det gör även flertalet andra länder. Alternativen är många om man först riktar blicken utomlands. Kanske är det dags att vidga sina vyer eller så tillhör man redan dem som alltid bokar en stuga i Alperna eller i Norge. Man kan som sagt åka skidor på flera platser i världen, allt från Trysil i Norge till Jackson Hole i USA.

Har man inte redan besökt en skidort i alperna så har man nog i alla fall hört talas om det. Alperna är kort och gott en bergskedja som sträcker sig över hela sju länder och som erbjuder storslagen skidåkning. De bästa alpinska skidorterna hittas i Frankrike, Österrike, Italien och Schweiz. Några av storspelarna är Val Thorens och Tignes i Frankrike och Sankt Anton och Bad Gastein i Österrike. Har man sikte på Schweiz eller Italien kan Lenzerheide eller Champoluc.

Våra norska grannar erbjuder som sagt också fantastisk skidåkning och förutom Trysil (lättillgängligt från Sälen) så är Hemsedal och Hafjell uppskattade destinationer. Man kan även söka sig till Tyskland för en skidresa, häribland Garmisch-Partenkirchen.

Finansiera skidresan

En skidresa kan som sagt utföras på flera olika sätt. Antingen bokar man en paketlösning med transport, boende, liftkort, skidskola, skidhyrning och hela paletten. Eller så skräddarsyr man sin resa och bokar alla element var för sig. Det handlar om hur mycket tid och energi man har lust att lägga ner samt vilken budget man har.

Priset för en skidresa beror på många faktorer och det går inte att komma med ett exakt pris. Det beror helt på var, när, hur länge och hur man reser. Två exempel som påverkar totalkostnaden är att man har sin egen utrustning eller kan låna en stuga av en bekant. Priset påverkas även av om man bokar en resa under högsäsong, t.ex. sportlovsveckan eller jul och nyår. Det är en bra idé att göra en budget för hur mycket resan får kosta. Vad är rimligt och hur mycket utrymme finns det i privatekonomin? Utifrån budgeten kan man efterföljande utforma sin resa.

Är det en bra idé att ta ett lån för att finansiera en skidresa? Online lån är först och främst lämpade till situationer med oförutsägbara kostnader och extra utgifter. Det är dock upp till var och en vad man väljer att använda ett beviljat lånebelopp till. Det är dock viktigt att tänka igenom sitt beslut noga och inte ansöka om onödiga lån man inte klarar av att återbetala. Moneezy är en kostnadsfri lånejämförelsetjänst för att snabbt och smidigt få en överblick över sina möjligheter. Därmed ökar nämligen chanserna att man får tag på ett passande alternativ med schyssta villkor.

You may also like

Leave a Comment