De bästa vandringslederna i östra Europa 

by Joakim Stov

För dig som älskar att vandra i naturen är östra Europa ett måste att besöka. Det är fullt av vandringsleder som tar dig genom storslagna landskap och kulturarv som du bara inte får missa. Vandringslederna tar dig över mäktiga berg, förbi stora sjöar och genom vackra dalar. 

I den här artikeln tittar vi närmare på några av de vackraste vandringslederna i området, vad de erbjuder och vad du behöver tänka på. Vi hoppas att du lär dig något nytt och tar möjligheten att upptäcka de vackra landskapen i Europas östra delar.

Tatrabergen, Polen till Slovakien

Ett av områdets mest kända destinationer för vandrare och friluftsälskare är Tatrabergen, som sträcker sig från Polen till Slovakien. Naturen i området bjuder på en stor variation, med allt ifrån bergstoppar och glaciärer till sjöar och vackra dalstråk. 

Här finns många vandringsleder att välja mellan, med många som tar dig mellan de båda länderna. En av de populäraste lederna går mellan den polska staden Zakopane och Poprad i Slovakien.

Rilabergen, Bulgarien

Som Bulgariens högsta bergskedja bjuder Rilabergen på fantastiska vandringsmöjligheter. Här kan du på vägen vandra genom vackra små byar, förbi kristallklara sjöar och över imponerande bergstoppar. 

En av de populäraste rutterna går upp till toppen av Musala, som med sina 2 925 meter är det högsta berget på hela Balkanhalvön. Tycker du om att bestiga berg och se vacker natur är Musala ett måste att besöka. Väl uppe omringas du av en storslagen utsikt av orörd natur bland bergstoppar, skogar och sjöar. 

Durmitor Nationalpark, Montenegro

I lilla Montenegro hittar du det 2 522 meter höga berget Durmitor, som är ett populärt resmål för vandrare och naturälskare från hela världen. Berget ligger i en nationalpark, vilket gjort att naturen hålls skyddad och intakt från människans influenser. 

Det finns små byar utspritt runt om parken, med lite gångbroar och bryggor utspritt längs med lederna. Utöver det är naturen orörd och Durmitor bjuder på några av Europas vackraste sjöar, belägna bland skogsbeklädda berg. Här hittar du även forsar och vattenfall, vilket gör Durmitor National Park till en otrolig destination. Ta dig till toppen av parken och häpna över den storslagna utsikten. 

Vitoshabergen, Bulgarien

Ett resmål som inte är lika känt runt om i världen är Vitoshabergen som ligger i Bulgarien. Bara några kilometer från landets huvudstad hittar du området som är väldigt populärt bland lokalbefolkningen. 

Eftersom de ligger såpass nära huvudstaden är Vitoshabergen ett perfekt resmål för dig som vill kombinera stadsturism med vandring och natur. Ta några dagar och gå omkring och utforska huvudstaden Sofia och dess rika kultur innan du ger dig upp i bergen. Behöver du ett avkopplande tidsfördriv under din resa kan du spela på online casino med låg insättning. Det enda du behöver är din mobiltelefon och en internetuppkoppling. 

Det finns många olika leder som tar dig runt i bergskedjan, varav flera som tar dig upp till Cherni Vrah som är en av de högsta topparna i området. På vägen möts du av vacker natur och får möjlighet att upptäcka områdets rika flora och fauna. 

Alta Via, Italien

En av de mest spektakulära vandringslederna i Europa är Alta Via Italien. Även om den inte är belägen i de östra delarna tycker vi att den förtjänar en plats på den här listan. Den består av flera sträckor som på hög höjd löper genom Dolomiterna i nordöstra Italien.

Området är känt för sina dramatiska bergslandskap, otroliga klippformationer och fantastiska utsikter. Alta Via är en vandringstur som sträcker sig över 120 kilometer och tar sju dagar. Under vandringen bjuds du på en varierande terräng med höga bergstoppar, djupa dalar, fantastiska skogar och kristallklara bergssjöar. Leden tar dig även genom vackra byar och städer som exempelvis Cortina d’Ampezzo, som är en av landets populäraste skidorter. 

För dig som älskar italiensk mat och kultur är Alta Via ett perfekt resmål. På vägen får du möjlighet att stanna till och njuta av lokal mat och dryck tillsammans med andra vandrare från hela världen. 

 

You may also like

Leave a Comment