FOOTBALLFIELD

Hur stor är en fotbollsplan?

by Julia Stenström

En fotbollsplans storlek kan upplevas olika sedd ur en betraktarens perspektiv. Sitter du längst upp på en stor arenas läktare, kan den gröna mattan upplevas som liten. En tränare känner att samma plan är stor sedd från sidlinjen. Det går inte ens att nå fram med direktiv till spelare på andra sidan planen. 

För pojklagsspelare är 11-mannaplaner stora. Att nå fram med en hörnspark från hörnflaggan kan kännas som en omöjlighet. En arena med löparbanor kan ge intryck av att planen är liten. Av det skälet har flera arenor byggts för enbart fotboll. Men hur stor är en fotbollsplan egentligen?  

Hur stor är en 11-manna fotbollsplan?

Hur stor en fotbollsplan är bestäms enligt olika regelverk. För internationella matcher skall längden vara mellan 100 till 110 meter. Kraven på planens bredd är 64-75 meter. Har bredden av planen betydelse vid val av spelupplägg och taktik? Det borde den ha. Om en backlinje ska täcka upp en bredare plan, bör motståndarlaget ha större möjligheter att skära igenom försvaret med djupledsbollar. 

Hur stor är en fotbollsplan i kvadratmeter?

Vid en internationell match, kan en domare behöva skipa rättvisa över en yta på mer än 8 000 kvadratmeter. Att springa fram och tillbaka med pipa i mun och dessutom orka blåsa, kräver god kondition. Domaren har hjälp av två linjemän. De har en sträcka på vardera 55 meter att täcka. Samtidigt skall de ha koll på planens hela bredd för att med precision på någon centimeter kunna flagga vid en offside-situation. En linjedomare assisterar också huvuddomare genom att ingripa vid ojustheter på sin planhalva med ytan 4 000 kvadratmeter.

Hur stor är en fotbollsplan för en anfallsspelare?

Ibland kan den kännas för lång. En fotbollsspelare som lyckats komma fri redan vid mittlinjen, skall bara skjuta bollen förbi målvakten. Men först ska spelaren springa närmare femtio meter i full karriär med kontroll på bollen. Spelaren hinner tänka mycket och har dessutom försvarsspelare flåsande i nacken. Vid hemmamatch stegras förväntningarna och vid bortamatch ljuder burop och visslingar. I den situationen undrar säkert anfallsspelaren “hur lång är en fotbollsplan egentligen?!”

You may also like

Leave a Comment