Vikten av att varva ned i vardagen 

by Joakim Stov

I en tidsålder präglad av stress och högpresterande arbeten är det viktigt att prioritera vår hälsa. Att varva ned innebär att minska på stressnivåerna och hitta tid för avkoppling och återhämtning. Nedan följer några anledningar som förklarar varför det är viktigt att koppla av i dagens samhälle, men också några konkreta förslag på aktiviteter som hjälper dig att uppnå detta. 

Hur stress påverkar vår hälsa 

Enligt flera genomförda studier kan stress ha en stor inverkan på vår fysiska hälsa. När vi är under konstant stress kan det leda till högt blodtryck, hjärtproblem, sömnsvårigheter, och en mängd andra hälsoproblem.  

Att lida av stress kan också försvaga vårt immunförsvar, vilket på sikt gör oss mer mottagliga för sjukdomar. Att varva ned genom att utöva avslappningsmetoder, träning och tillräckligt med sömn kan hjälpa till att minska på stressnivåerna. 

Ett annat sätt att uppnå lugn är via underhållning. Det finns många bra casinon på Goplay.se som kan få dig att fokusera på annat, särskilt när du vill spendera en stund för dig själv. Du kan dessutom provspela titlarna i demoläge om du bara vill njuta av några spännande omgångar, utan att satsa något.  

Hur den mentala hälsan påverkas av kontinuerlig stress 

Konstant stress kan faktiskt leda till känslor av ångest, depression och utbrändhet. Det kan också påverka vårt minne och koncentrationsförmåga.  

Att ta tid för dig själv genom att tillämpa avkopplande tekniker kan hjälpa till att minska stressnivåerna och optimera din mentala hälsa. Det finns många alternativ tillgängliga idag, men några exempel är:  

  • Yoga 
  • Meditation 
  • Mindfullness 
  • Skogspromenader 
  • Vardagsmotion 
  • Fysisk aktivitet 

Glöm inte träningen 

Träning är en viktig del av ett hälsosamt liv. Det kan ha många positiva effekter på kroppen, samtidigt som det hjälper dig att uppnå ett inre lugn. För det första bidrar träning med att öka muskelmassan och förbättra styrkan i kroppen. 

Detta kan leda till en förbättrad kroppshållning och minskad risk för skador. Regelbunden motion kan också förbättra hjärt- och lungfunktionen, specifikt genom att öka syreupptagningsförmågan.  

Förutom alla fördelar gällande den fysiska hälsan kan träning även ha positiva effekter på den mentala delen. Fysisk aktivitet underlättar framförallt när det handlar om att minska stressnivåerna, förbättra självkänslan, och för att skapa en mer positiv syn på livet. Det brukar också leda till en förbättrad sömn, samt minska risken för depression och ångest. 

Det är viktigt att komma ihåg att passen inte behöver vara intensiva eller krävande för att bidra med alla ovannämnda fördelar. Fysisk aktivitet kan inkludera allt från promenader, dans, cykelturer, padel eller simning. Du bestämmer helt själv hur du vill göra, samt i vilken takt. 

Att koppla av kan även öka din arbetsprestation 

När du blir medveten om din hälsa kan det ha en positiv effekt på ditt arbete. Om vi är överarbetade och under hög stress kan det vara svårt att fokusera, men att koppla av genom att ta pauser kan du öka din produktivitet, men även kreativiteten som är livsviktig för prestationen på arbetsplatsen. 

Forskning har dessutom visat att personer som varvar ned regelbundet är mer motiverade, kreativa och lösningsfokuserade på jobbet. Om du har möjlighet att gå iväg för dig själv en stund är detta en praktisk lösning, alternativt kan du sträcka lite på benen och stretcha vid jämna mellanrum. 

 

You may also like

Leave a Comment