Enklare vildsvinsjakt med mörkersikte

by Joakim Stov

Om du jagar vildsvin har du troligtvis märkt att de främst är aktiva nattetid. Det innebär en hel del svårigheter med att se. I Sverige har mörkesikten inte varit tillåtna vid jakt, men i början av 2019 tilläts de för vildsvinsjakt. De får dock bara användas vid åtelplatser eller i öppen terräng. Tanken med tillåtelsen är att fler vildsvin ska skjutas, vilket behövs eftersom de förstör mycket för bland annat bönder.

Mer om mörkersikte

Eftersom mörkersikte inte fått användas så länge är det inte så många som vet särskilt mycket om dem. Vi kommer här nedan gå igenom information om vilka varianter som finns och vad du bör tänka på vid användningen. Det finns i huvudsak två typer av mörkersikte; Night Vision (NV) kikarsikte och termiskt kikarsikte. Ett kikarsikte med Night Vision kan användas som ett vanligt kikarsikte dagtid. Det är ett digitalt sikte där du kan sätta igång NV när det blir mörkt. Ett termiskt sikte är ett värmesikte, vilket innebär att det identifierar vildsvinets kroppsvärme så att du kan hitta det även när det gömmer sig.

Ett digitalt NV-sikte använder sig av det befintliga ljuset för att skapa bättre syn för dig. Problemet med ett sådant sikte är att de inte fungerar bra om det är becksvart utomhus. Det krävs något ljus av till exempel månen för att det ska fungera. Fördelen är dock att omgivningen blir detaljerad och digitala mörkersikten är också billigare än termiska sikten. Ett termiskt sikte känner som sagt av djurets kroppsvärme. Det som är varmt lyser starkt jämfört med själva omgivningen, vilket gör det enkelt att hitta. De fungerar dessutom utmärkt även när det är helt becksvart ute.

Det har tidigare varit svårt att smyga sig på vildsvin i mörkret, eftersom de ser mycket bättre än människor. De har med andra ord chans att upptäcka jägaren innan denne upptäcker vildsvinet. Det är någonting som avsevärt försvårat vid jakt på vildsvin. Med ett mörkersikte får du bättre möjlighet att identifiera vildsvinet innan det märker dig.

Vad kostar ett mörkersikte?

Priset på ett mörkersikte varierar stort beroende på vilket du väljer. De digitala varianterna är i regel en hel del billigare än de termiska mörkersiktena. Priserna sträcker sig från så lite som 5 000 kronor ända upp till 90 000 kronor beroende på vilket du väljer. Den stora prisskillnaden beror på stora skillnader i både optik och teknologin.

Vilket mörkersikte är bäst?

Det är i princip omöjligt att välja ut ett mörkersikte som är bäst, eftersom alla har olika behov. Det viktiga är att du trivs med siktet. Du bör också välja ett mörkersikte inom din budget. Vid jakt finns det en mängd tillbehör du kan införskaffa dig och det är onödigt att lägga alla pengar på bara ett tillbehör.

Innan du väljer vilket sikte du vill köpa bör du tänka igenom dina behov. Vill du ha ett digitalt eller termiskt mönstersikte? Det finns bra varianter i alla prisklasser. Du med låg budget kan därmed också hitta riktigt bra produkter. Vi rekommenderar verkligen den här typen av sikte till alla som jagar vildsvin i öppen terräng eller vid åtelplatser.

You may also like

Leave a Comment