Därför tjänar influencers så mycket pengar

by Joakim Stov

Om man idag frågar en tonåring om vad de vill bli när det blir stor är chansen stor att de svarar att vill bli bloggare, livestreamers eller videobloggare. Med andra ord: influencers. Det är en utveckling vi sett sedan slutet av 2000-talet då antalet bloggar och YouTube-kanaler fullkomligt exploderade. Men vad är en influencer? Det är, enkelt beskrivet, en person som har förmågan att influera andra personer i deras beslutstagande.

När det kommer till den här artikeln fokuserar vi framförallt på varför influencers tjänar så mycket pengar? Och vilka olika typer av influencers det finns, de kan till exempel övertyga oss att köpa en specifik typ av mascara, hjälpa oss välja vilket spelbolag man ska lägga ett CS:GO bet hos, eller vilka träningskläder som är bäst för gymmet. Olika influencers fokuserar oftast på olika nischer där den gemensamma nämnaren är att de har många följare eller mycket trafik, vilket i sin tur generar klick och köp.

Hur tjänar influencers pengar?

Hur influencers tjänar pengar har att göra med den sista meningen i förgående stycke. Det handlar främst om att ha en stor skara personer att influera kring köpbeslut, specifikt personer som är intresserad av vad en influencer delar med sig av, samt litar på influencers omdöme. Det är viktigt att poängtera att influencers inte är marknadsverktyg åt företag de samarbetar med. De är snarare en tillgång i form av en person som har ett socialt förhållande (på en stor skala) med många personer som gör marknadsföringen mer personlig och genuin. En influencer samarbetar helt enkelt med ett företag, det kan vara en YouTube-video om hur man uppnår en specifik “look” med hjälp av smink, samt vilket smink som är bäst att använda. De produkterna som rekommenderas är då produkter som säljs av företaget influencern samarbetar med.

En grundregel internationellt är att en influencer tjänar motsvarande 1,000 kronor per inlägg per 10,000 följare de har. Det innebär att en influencer med en miljon följare tjänar cirka 10,000 kronor per inlägg. Anledningen till att influencers tjänar så mycket pengar är just på grund av hur populära deras konton på olika sociala medier är. Ju fler följare, desto mer pengar får de betalt av företagen de samarbetar med.

Olika typer av influencers

Idag finns det nästan lika många influencers som det finns produkter och tjänster att köpa. Med nästan 5 miljarder personer med tillgång till internet finns det många potentiella konsumenter på nätet. Detta har gjort att det finns influencers inom alla möjliga nischer. Nedan har vi listat tre vanliga typer av influencers i Sverige och en populär influencer inom varje nisch.

Hälsa

Hälsa är ett så kallat evergreen område som alltid är aktuellt, året om. Antalet hälsoprodukter på marknader är idag otroligt diversifierad, det kan vara träningsprodukter, hälsokost, skönhetsprodukter, eller naturmedicin. Inom varje produktområde finns det dessutom så pass många valmöjligheter att det är svårt att välja. Det är här hälso-influencers kommer in i bilden, de kan med hjälp av att prova och recensera olika produkter ge bra information om vad du bör köpa.

En av de mest kända svenska influencers inom hälsa är Anna Nyström.

  • Följare på YouTube: 125,000
  • Följare på Instagram: 8,300,000

Gaming

Gaming är en av de mest populära sysselsättningarna idag och sträcker sig långt upp i åldrarna. Vare sig det handlar om dataspel eller videospel som exempelvis Playstation eller Xbox, finns det miljontals spelare världen över för varje konsol. Det är ett annat populärt område för influencers som växt i takt med att esport vuxit, samt streaming-portaler som Twitch och YouTube Gaming. Här handlar det om att marknadsföra speltillbehör som tangentbord, eller skins och att betta på esport hos olika spelbolag.

En av de mest kända svenska influencers inom gaming är Emil “HeatoN” Christensen.

  • Följare på Twitch: 104,000
  • Följare på Instagram: 72,700

Skönhet

I snitt handlar en svensk person skönhetsprodukter för 2,037 kronor enligt en europeisk undersökning. Totalt blir det väldigt mycket pengar per år och som resultat är skönhet ett populärt område för influencers. På samma sätt som med hälsoprodukter skapar skönhets-influencers mediainnehåll för smink och relaterade produkter.

En av de mest kända svenska influencers inom skönhet är Kenza Zouiten Subosic.

  • Följare på YouTube: 256,000
  • Följare på Instagram: 1,700,000

 

 

You may also like

Leave a Comment