Guide: Så väljer du bästa bredbandet 2022

by Joakim Stov

Det är en typ av fast bredband där överföringen av data sker som ljussignaler i en optisk fiber. Fibern är tillverkad av plast eller glas och är precis lika tunn som ett hårstrå. När en optisk fiberkabel kopplas till ett hushåll behövs även en mediaomvandlare kopplas in. Där förvandlas ljussignalerna till elektriska signaler som hushållets uppkopplade enheter kan ta emot information från.

Kan vem som helst få fiber bredband?

De allra flesta hushåll är redan uppkopplade mot ett fibernätverk i dagsläget. Men det finns självklart undantag. Om du har otur har ditt hushåll inte blivit uppkopplat och du måste då ansöka om detta. Men det är en smart ide att gå ihop med flera grannar eftersom det är ett kostsamt arbete. Och det kan ta flera månader innan arbetet utförs. Eftersom det är flera olika aktörer som är inblandade i processen.

Via olika sajter online kan du snabbt och enkelt få reda på om ditt hushåll redan är uppkopplat mot ett fibernätverk eller inte.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Som du säkert redan känner till är fiber det snabbaste alternativet på marknaden idag. Och det ser inte ut som att det kommer att ändras inom en snar framtid.

Om du jämför med den hastigheten du har idag på ditt vanliga bredband med bredband via fiber. Kommer samma hastighet att kännas mycket snabbare med fiber. Detta tack vare att svarstiden är mycket snabbare med fiber bredband. Ha detta i åtanke när du köper bredband via fiber. Oftast räcker det mer än väl med samma hastighet du har i nuläget, även om du anser att det är lite för långsamt.

Vad kostar fiber bredband?

Kostnaden varierar beroende på vart du bor, vilka leverantörer du har tillgång till och vilken hastighet du är ute efter. Andra faktorer som spelar in är vanligtvis bindningstid, olika kampanjer och ifall router ingår eller inte.

Men du kan räkna med cirka 300 kronor i månaden för en “vanlig” hastighet. Om du vill ha en högre hastighet än andra går priset självklart upp.

Med hjälp av olika jämförelsesajter och kampanjer kan du få ner priset en del men i slutändan tar kampanjen slut och du måste betala det vanliga priset varje månad. Fast det kan ju löna sig att spara lite pengar under kampanjens gång.

För- och nackdelar med fiber bredband

Fördelar

  • Obegränsad data
  • Stabilt och snabbt via fibernätet
  • Fungerar utmärkt för streaming och gaming
  • Väldigt utbrett i Sverige

Nackdelar

  • Kostnaden för att koppla in fiber till ett hushåll där det inte finns är mellan 15 000 och 20 000 kronor
  • Du kan inte ta med dig bredbandet så som ett mobilt bredband. Men när det kallas för “fast bredband” borde detta inte komma som en överraskning

You may also like

Leave a Comment