Peter Haber är populär i hela familjen

Peter Haber är populär i hela familjen

by Julia Stenström

Att Peter Haber är ett välkänt ansikte råder det ingen tvekan om. Denne gigant har varit aktiv som skådespelare i över femtio år. Många har sett Beck filmer med Peter Haber och för den yngre publiken har Haber blivit röst åt världen snällaste och starkaste björn Bamse i filmerna om honom.

Snabbfakta om Peter Haber

NamnPeter Alexander Haber
YrkeSkådespelare
Född1952
FamiljSambon Lena T Hansson och två barn

Den mångfacetterade Peter Haber

Många minns Peter Haber som Sunes, något klumpiga, pappa Rudolf. I rollen som Rudolf Andersson blev Peter Haber, i till exempel Sunes sommar, älskad av såväl vuxna som barn. Skrattet ekade över flera generationer när han i denna roll åkte snowracer, kokade knäck och reste tält. Länge spelades Sunes pappa av Peter Haber i filmer och tv program om Sune och hans familj. Senare kom dock flera andra skådespelare också att ge sig på rollen som Sunes pappa men ingen har lyckats nå samma popularitet som Peter Haber.

Men det var inte i Sune som Peter Habers karriär började. Peter Haber, född 1952 i Stockholm, utbildade sig till skådespelare redan år 1971 men hoppade av efter ett par år för att starta Skånska teatern i Landskrona. I många år höll Haber fanan högt i denna teater. Trots att Peter Haber saknar körkort turnerade han med teatergruppen men hamnade så småningom åter i Stockholm. Efter många anonyma år som scenskådespelare tog Haber klivet ut i filmvärlden. 1990 spelade Peter Haber Hamilton i filmatiseringen av Jan Guillous bok “Fiendens fiende”. Sedan dess har Peter Haber varit ett återkommande ansikte på bioduken och tv.

Peter Haber sjuk – i alla fall på film

Efter Gösta Ekman blev Peter Haber Beck med hela svenska folket. Den första filmen med Peter Haber som polisen Martin Beck kom redan 1997. Vid sin sida hade Peter Haber Mikael Persbrandt i rollen som den bufflige polisen Gunvald Larsson och duon blev genast mäkta populär. I filmen “Sista vittnet”, inspelad 2001, spelar Peter Haber sjuk. Hans rollkaraktär Martin Beck får då bekymmer med hälsan och många trodde nog att detta skulle bli den sista filmen med Martin Haber i rollen som Beck. Så var dock inte fallet. Haber återkom som Beck redan tre år senare och har efter den filmen gjort inte mindre än ytterligare trettio Beck-filmer.

2016 valde Mikael Persbrandt att hoppa av sin roll som Gunvald i Beck. En del befarade att även Peter Haber skulle bytas ut och att det blivit dags för någon annan att axla rollen som Beck. Så blev det inte och istället för Persbrandt fick nya karaktärer ta plats i deckarserien. Den förste att axla rollen som Habers närmste man var norrmannen Kristofer Hivju. Denne blev dock inte ensam på tronen utan lämnade även plats åt skådespelare som Anna Asp och Martin Wallström. I de senaste filmerna om Martin Beck spelar Peter Haber sjuk ännu en gång. I dessa filmer har Martin Beck drabbats av en hjärntumör och har därför fått dra ner på tempot och stå tillbaka för nya polistalanger.

Peter Haber fortsätter arbeta trots att han nått pensionsålder

Trots sin stigande ålder verkar Peter Haber inte ha några planer på att slå ner på tempot. Fyra nya Beckfilmer med Peter Haber i rollen som Beck är redan inspelade och Haber har med det sagt inte gått i pension än. 

Privat står det inte heller still för Peter Haber som är sambo och pappa till två barn. Sitt första barn fick Haber år 1985 med sin dåvarande sambo, den numera framlida Anne-Li Norberg. Detta barn, en dotter vid namn Nina, har gått i sin pappas fotspår och är även hon skådespelerska. Habers andra barn kom till år 1995 och heter Viktor Haber. Mamma till Viktor är Lena T Hansson, en annan välkänd svensk skådespelerska med stora roller i bagaget. Lena har publiken bland annat kunnat se i SVT:s “Fröken Frimans krig”.

Peter Habers dotter Nina Haber är utbildad skådespelerska vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Tillsammans med kollegorna Bianca Kronlöf och Elin Söderqvist har Nina Haber teatergruppen “Gruppen”. Några av uppsättningarna som trion skrivit, regisserat och spelat ihop är:

  • Gruppen kartlägger den svenska teatern
  • Gruppen och herrarna!
  • Gruppen köper sig fri!

Utöver dessa pjäser har Nina Haber arbetat mycket vid Göteborgs Folkteater, Göteborgs Stadsteater och även Örebro länsteater.

You may also like

Leave a Comment