CHOC1

Lindt choklad – när bara det bästa är gott nog

by Julia Stenström

Lindt choklad är ett av de finaste märkena du kan välja när du handlar choklad till någon. Det ska inte förväxlas med Lindor choklad eller lind choklad. Lind choklad är inget märke medan Lindor choklad är en av Lindts egna märken. 

Snabbfakta om Lindt choklad

GrundareLindt och Srüngler
Varumärken  Lindt, Lindor, Excellence, Creation, Les Grandes, Hello Vegan
Inriktning Choklad i alla smaker
Startade1845
TillverkningslandSchweiz

Lindt choklad – en riktig schweizare

I Schweiz ligger det en chokladfabrik som såg dagens ljus för första gången i mitten av 1800-talet. Två chokladfabrikörer slog sig samman och bildade så småningom ett gigantiskt varumärke. Lindt choklad, eller choklad Lindt som man också säger ibland, är numera ett välkänt varumärke över hela världen. 

Lindt choklad – team Sprüngli och Lindt

I mitten på 1800-talet tillverkades den första fasta chokladkakan i en liten by i Schweiz. Det var en far och hans son som stod för den bedriften. Fadern hette David Sprüngli-Schwartz och hans son Rudolf Sprüngli Ammann. 

Men varifrån kommer då namnet Lindt? Jo, det var ytterligare en fabrikör som ägnade sig åt choklad. Han uppfann ett sätt att göra en oerhört len choklad och höll den informationen hemlig tills han träffade Sprüngli. De blev ett team, och på den vägen fortsatte det. 

Succén lät inte vänta på sig. Idag vet varenda människa att Lindt choklad är ett märke att räkna med om man vill ha god choklad. Lindts fabriker finns numera över hela världen. Deras huvudkontor ligger dock i Zürich. 

Lindt choklad – när smaken får avgöra

Lindt mörk choklad är en av de första smakerna som tillverkades. Nu har den fått sällskap av flera smaker som smälter fint i munnen och enligt många gifter sig med varandra på ett fullkomligt otroligt sätt. Det kan vara en upplevelse av sällan känt slag när du smakar på en bit choklad från Lindt. 

Här är några av smakerna som kanske kommer få dig att rusa till närmaste Ica för att kunna njuta av en kaka mörk choklad Lindt. Varför inte köpa en Lindt choklad kalender eller ett påskägg choklad Lindt, beroende på säsong såklart, när du ändå är där? Lindt choklad smaker kommer bland annat i form av deras varumärke Excellence:

 • Excellence mörk choklad i olika hög procent kakao 
 • Excellence mörk choklad salt och lakrits
 • Excellence mörk choklad apelsin
 • Excellence mörk choklad rostad hasselnöt
 • Excellence mörk choklad chili
 • Excellence mörk choklad honung och mandel

När mörk choklad Lindt är i sitt esse, som den är i deras varumärke Excellence, finns det inget som kan stoppa en chokladsugen. Det skulle i så fall vara om du är en fullfjädrad vegan, kan man tänka. Men då tar du i stället bara en Lindt vegansk choklad, HAPPY Vegan, med dig i din varukorg. Lika gott och lika njutningsfullt. 

Lindt – praliner som smälter i munnen

Det finns tillfällen när du kan låta en pralin långsamt smälta i munnen och veta att det du äter är av högsta kvalitet. Här listar vi några lindor choklad smaker:

 • Lindor praliner mjölkchoklad
 • Lindor praliner salted caramel
 • Lindor praliner dubbel choklad
 • Lindor praliner mixad
 • Lindor hazelnut
 • Lindor assorted cornet

Är du fortfarande kvar och läser? Varför är du inte på språng redan och botaniserar i Lindts utbud på nätet eller i en fysisk affär? Skämt åsido. Med så mycket kärlek i tillverkningen, så mycket ansvar för odlarna och så mycket kunskap om vad som skapar en fulländad bit choklad eller pralin är det inget att tveka på. Det är Lindt du vill ha när du köper choklad. 

Lindt choklad  – fördelar

Att välja en choklad från Lindt har sin fördelar oavsett om du vill ha en choklad som är vit eller blå. En Lindt choklad vit kan du till exempel få med smak av vanilj. Eller varför inte välja en supergod chokladtryffel? Sneglar du däremot på Lindt choklad blå kan du välja på champs élysées eller salted caramel. Men misströsta inte om du älskar tryffel. Även Lindts choklad blå finns i tryffel för den som önskar.  
Fördelarna med att välja en choklad från ett världskänt företag är att de också har rykte om sig att producera sin choklad med eminenta råvaror. Du kommer på så sätt bidra till att det äts mer choklad som tillverkats på perfekta råvaror istället för att det mesta i chokladen är socker. Ju mer råvaror av god kvalitet som används, desto bättre blir produkten.

You may also like

Leave a Comment