TOYS1

Sylvanian families – en garanterad hit

by Julia Stenström

Sylvanian families har ingenting med Dracula att göra, vilket kan vara lätt att tro. De är egentligen raka motsatsen faktiskt, otroligt söta små dockfamiljer som kan placeras in i ett dockskåp eller i sina egna hus som vissa säljs med.

Snabbfakta om Sylvanian families:

Grundades1985
PrisFrån 99 kronor till ca 999 kronor
FormatLeksaksfigurer, sagor, videos, spel, bilder och tv-program
KonceptNatur, familj, kärlek

Välkommen till vårt hus på kalas

Du slöscrollar på mobilen och plötsligt plingar det till, sms från svägerskan. En fin bild på ditt sockersöta brorsbarn tillsammans med en text som tydligt förklarar att du förväntas komma och fira sagda barn på hens födelsedag om några veckor. Underförstått ska du ha med dig en riktigt dyr present som barnet kommer att älska!

Att hitta en födelsedagspresent till ett tioårigt syskonbarn kan ju inte vara så svårt, tänker du, tills du inser att barnet i fråga inte önskar sig någonting. Till saken hör även att sagda syskonbarn bor ca 7 mil ifrån dig och ni träffas kanske lite för sällan. Du går in i närmsta Lekia-affär och går gång upp och gång ner med de mest fantasifulla leksaker du kan tänka dig, men att försöka hitta något är i stort sett totalt lönlöst. För vad leker egentligen en 10-åring med nuförtiden?

Du ger upp och byter taktik, att utpressa föräldern till sagda barn är kanske en bättre idé. Sagt och gjort, efter lite mutfika och en brottningsmatch med brorsan lyckas du få fram att de ska köpa något som heter ”Sylvanian families”. Någon typ av dockor i olika djurskepnader med diverse tillbehör. Eller som brorsan förklarade det: ”Några konstiga små djur som man tydligen ska samla ihop och den som har flest vinner, eller något i den stilen.” Påläst som alltid.

Bilen till Ullared

Du kör en snabbgoogling, för du vill ändå hålla kvar statusen och även i fortsättningen möta uppspelta brorsbarn i dörren som ropar ”Äntligen! Nu kommer den fränaste presenten!” och kommer fram till att du måste nog ta en tur till en större affär, riktigt stor till och med. Du tar bilen till Ullared för säkerhets skull. Du kollar en extra gång att lönen kommit in på kontot, tar ett djupt andetag och grabbar en shoppingvagn.

Du går och går och går, ändlösa rader av alla möjliga bra att ha saker. 3 för 2 kalsonger, ja det behöver vi ju, halva priset tvål – det går ju alltid åt. Väl framme vid leksaksavdelningen är vagnen redan halvfull och du inser att helgens middagsdejt numera är ett minne blott. Du ser dig omkring och spärrar upp ögonen.

  • Monkey Family
  • familjen Chokladkanin
  •  familjen Marsmallow
  • familjen Goskanin
  • familjen Mysbjörn

Dessa är bara några av alla (vad det verkar som) hundratals familjer. Och därtill kommer alla deras olika hus, tillbehör och fordon såsom dockvagnar, bilar, tandemcykel, luftballong och såklart möbler. Att de är totalt bedårande råder det ingen tvekan om. De har till och med en egen tandläkare.

Som om det vore nog. Nej, varje liten familj har en urgullig historia och beskrivning skriven på baksidan av paketet. Pappa Mysbjörn är både borgmästare och rektor och älskad av alla i den lilla staden, hans fru bakar de godaste bullarna som hon bjuder sina skolelever på. Detta är nog för att bygga ihop en hel liten drömvärld, men som de själva skriver, inbjuder familjerna också till fri lek och uppmuntrar barnens fantasi.

Tandläkaren – hur cool

Med tanke på hur tidigt barn kollar på skräckfilmer och utsätts för halloweenutstyrslar som kan få även den tuffaste hårdingen på gymmet att skrikande springa därifrån var detta inte alls presenten du trodde att du skulle köpa till den pre-teen som skulle föräras ett kalas. Men vad vet du?

Lönen räckte till ett par paket med gulliga familjer som skulle få bo i något vardagsrum och någon affär. Såklart kunde du inte hålla dig ifrån att köpa även den där tandläkaren, hur coolt att vara tandläkare åt en kaninfamilj liksom?

Årets flyt – rea på leksaker

Väl framme i kassan inser du att det är rea på leksaksavdelningen och du har gjort ett riktigt kap. Du känner dig otroligt nöjd och kan knappt bärga dig tills du får se presentöppningen.

När den dagen kommer och pappret rivs upp möts du först av förvåning och sen ett ”aahhhh!!! JAG FICK TANDLÄKAREN!!!!”

Grattis! Du lyckades! Nu är det bara att se fram emot nästa år.

You may also like

Leave a Comment