Hur många timmar får man jobba som pensionär

by Joakim Stov

Arbetstid för pensionärer – vad gäller egentligen?

När du överväger att gå i pension kanske du undrar hur många timmar du får jobba som pensionär. Detta är en fråga som kan ha flera svar, eftersom det ofta varierar beroende på förmåner och begränsningar. Du kanske har hört talas om “stupstock”, vilket i grunden innebär att du kan arbeta utan begränsning av timmar till dess att pensionen börjar. Men vad händer efter det?

Få koll på reglerna för pension

Efter pensionering är det fullt möjligt att fortsätta jobba deltid. Enligt lag finns det ingen övre gräns för hur många timmar man får jobba som pensionär. Men det finns andra faktorer som kan påverka. Inte minst påverkas din pension om du fortsätter att arbeta.

Deltidsjobb och pension

Som pensionär kan du jobba så mycket du vill. Om du väljer att jobba deltid och ännu inte har tagit ut hela din allmänna pension, så ökar ditt pensionskapital eftersom du fortfarande betalar in avgifter på den del av inkomsten som överstiger grundavdraget. Men kom ihåg, om du arbetar och tar ut hela din allmänna pension samtidigt kan din inkomstpension bli lägre.

Jobba efter 67 års ålder

Efter 67 års ålder kan du jobba som du vill utan att det påverkar din allmänna pension. Rent krasst, ja, du kan jobba hur mycket du vill men det är upp till dig och din arbetsgivare att göra upp om hur mycket du ska jobba.

Övrig information Åldersgräns Inkomst
Arbetstid för pensionärer 67 år Inkomsten kan påverka pensionen
Regler för deltid Ingen övre ålder Ökar pensionskapitalet om hela pensionen inte tagits ut
Arbeta efter stupstock Ingen begränsning på timtal Kan leda till lägre inkomstpension om du tar ut allmän pension samtidigt
Jobba efter 67 års ålder Ingen påverkan på allmänna pensionen Tilläggspension kan påverkas

Slutsats

Så, hur många timmar får man jobba som pensionär? Svaret är: så många du vill och kan. Det finns ingen lagstiftad gräns, men det är viktigt att komma ihåg att ditt val kan påverka storleken på din pension.

You may also like

Leave a Comment