Hur många kalorier i en banan

by Joakim Stov

Vet du hur många kalorier det finns i en banan?

För att börja, låt mig fråga dig detta, vad kommer upp i ditt sinne när du tänker på bananer? Är det kanske den solklara gula färgen eller kanske dess böjda form? Men har du någonsin stannat upp och undrat vilken näring dessa gula frukter packar? Och mer specifikt, hur många kalorier finns det i en banan?

Här är svaret:

I genomsnitt innehåller en medelstor banan som väger cirka 120 gram omkring 105-110 kalorier. Det är faktiskt inte så mycket jämfört med en chokladbit som ofta innehåller över 200 kalorier.

Ändå är det inte bara kalorier som räknas, utan hela näringsspektrumet. Och här är bananer en riktig stjärna. Från att ge fiber och viktiga vitaminer, till att vara en utmärkt källa till snabb energi.

Storlek på Banan Vikt (g) Kalorier
Små banan 80 72
Medium banan 120 105
Stor banan 150 135
Extra stor banan 200 180

Kalorier och hälsofördelarna

Utöver kalorier, kommer du även att få massor av näringsämnen från en banan, till exempel kalium och B-vitaminer, som är essentiella för vår hälsa. Så nästa gång du undrar över “hur många kalorier i en banan?”, kom ihåg att det inte bara är de blygsamma kalorierna i bananen som gör den till ett så bra snack, utan också den mängd näring den erbjuder.

Inte dåligt för en liten böjd frukt, eller hur? Nästa gång du tar en banan att äta, njut av varje bit med vetskapen om att du inte bara får i dig kalorier, utan en guldgruva av näringsämnen också!

You may also like

Leave a Comment