Därför rusar elpriserna just nu

by Joakim Stov

En av de största anledningarna till att byta elbolag är att du blivit tilldelad ett elavtal. Ett så kallat anvisat avtal. När du flyttar och själv inte väljer ett elbolag att skapa ett avtal med blir du helt enkelt anvisad ett elbolag och ett avtal.

Detta för att du inte ska stå utan el i hemmet. Men det är endast ett tillsvidare avtal som absolut inte är fördelaktigt för dig. Eftersom elpriset oftast är väldigt högt på dessa anvisade avtal.

Men det kan vara fördelaktigt att byta elleverantör ibland om du vill åt den billigaste elen. Rekommendationen är att se över ditt elavtal minst en gång om året för att säkerställa att du verkligen får billig el.

Hur gör du för att byta elbolag?

  1. Självklart kan du byta elbolag även om du har bindningstid kvar. Men du kommer då att få betala en extra avgift eftersom du säger upp avtalet i förtid. Ibland kan det vara värt det att ta den extra avgiften men det är ändå smart att kolla upp bindningstiden innan.
  2. Samma person i hushållet måste stå på både elnätsföretaget och elhandelsföretaget. Elnätet du är ansluten till hittar du på din elfaktura.
  3. Du kommer även att behöva identitetskoden för din bostad. En identitetskod består av två olika koder. Den första är anläggnings-ID som du hittar på din elmätare, det är en 18-siffrig kod. Den andra koden du behöver hittar du på din elfaktura och är ett områdes-ID som består av tre bokstäver. Tillsammans bilder dessa två koder en unik kod för just din bostad. Som säkerställer att elleverantören skickar el till rätt hushåll.
  4. När du byter elbolag är det enklast att ge det nya bolaget fullmakt att utföra bytet. Eftersom du själv då inte behöver oroa dig över något alls. Men det kan ändå vara smart att skriftligt säga upp ditt nuvarande avtal för säkerhets skull.
  5. Det sista steget består av att registrera dig på ditt valda elbolag. Processen är väldigt enkel och tar oftast bara ett par minuter av din tid. Eftersom allt nuförtiden kan göras online behöver du inte sitta i telefonköer som tar onödig tid.

Hitta rätt elbolag för ditt hushåll

När du letar efter en ny elleverantör är det smart att jämföra elpriser. Det finns flera olika aktörer du kan vända dig till online för att slippa utföra allt arbete själv. För det är trots allt den billigaste elen du är ute efter när du byter elbolag.

Men du bör tänka över om du vill ha fast eller rörligt pris. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Väg alternativen noga och läs på innan du gör ditt val. Om du vanligtvis har en tight budget är det smart att välja fast pris.

Är du däremot en person som har råd att ta lite risker kan ett rörligt pris passa bättre. Men ha då i åtanke att elpriset sjunker under sommaren och ökar under vintern. Om du har tur blir det en mild vinter vilket innebär ett billigare pris.

Förnybar energi – framtidens val:

El från förnybar energi kommer från källor som naturligt förnyas så som:

Vind – När det blåser omvandlas rörelseenergin från vinden till förnybar el.

Sol – Genom solpaneler kan solens strålar tas tillvara och omvandlas till förnybar el.

Vatten – Strömmande vatten har energi som kan tas tillvara på i vattenkraftverk.

Biobränslen – Förnybart bränsle kan skapas genom olika former av organiskt avfall.

You may also like

Leave a Comment