Baby Yoda

Baby Yoda

by Julia Stenström

Den supersöta figuren Baby Yoda slog ner som en bomb 2019. I Star Wars-serien “The Mandalorian”, som släpptes på Disney+, syntes den gröna lilla figuren och tittarna blev omedelbart förälskade. Baby Yoda har sedan dess synts på allt från pennskrin och tröjor, till väggmålningar och internet-memes. 

Snabbfakta om Baby Yoda

Första framträdandeThe Mandalorian
Heter egentligenGrogu
RöstskådespelareDavid Acord
Skapad avJon Favreau och Dave Filoni

The Mandalorian

Serien “The Mandalorian” blev snabbt mycket populär, när den släpptes 2019. Den fick höga betyg av både kritiker och publik. På IMDb har den betyget 8,7 av 10, vilket är högt. Men det var en sak som gjorde publiken helt galen av lycka och försatte en hel värld i sötchock. Karaktären Baby Yoda. 

Yoda är känd från “Star Wars” och den gröna lilla filosofen och Jedimästaren har varit populär sedan 1980-talet. Han syntes först i filmen “The Empire Strikes Back” och har sedan dess varit en omtyckt karaktär. Och nu finns det alltså en mindre och sötare version. Du hör ju. Folk blev som tokiga. 

Baby Yoda och internetkulturen

Som många andra populära karaktärer stannade Baby Yoda inte bara på skärmen, han började även synas på T-shirts, som gosedjur, plushies, leksaker och som lego. Givetvis finns även en uppsjö av Baby Yoda Memes (eller mem, på svenska). Om du inte är bekant med vad ett mem är ska du fortsätta läsa. 

Om du har varit någonstans på internet eller sociala medier har du säkerligen stött på ett mem, utan att veta det. Den exakta definitionen av mem varierar lite, men det rör sig ofta om en bild, ett citat eller en idé. Kanske har du hört någon säga “Ain’t Nobody Got Time for That” eller sett bilden på en gråtande Kim Kardashian? Båda är mem. Kanske har du hört Rick Astleys låt “Never Gonna Give You Up” när du minst anar det? Även det är ett mem. 

Ett mem är något kort, tydligt och med stor spridningskraft. Det ska var något som många relaterar till. En mem-bild är ofta ett kollage eller hopklipp av en bild med en rolig text på.

Många av Baby Yoda-memen är grundade på att Baby Yoda ser ut att var klädd i morgonrock eller myskläder. Här kommer några exempel:

  • En bild på en ledsen Baby Yoda med texten “When you kinda want abs, but you kinda want to eat 17 cookies and 5 tacos”. 
  • En bild där någon har gjort så att det ser ut som att Baby Yoda håller i en McDonaldspåse, med texten “5th grade me coming back to school from my doctors appointment”. 
  • Bild på Baby Yoda med ett besviket ansiktsuttryck och texten “When you check the fridge for the 3rd time but it still doesn’t have any snacky snacks”.

Som du säkert märker handlar det om ganska universella upplevelser eller händelser. Människor från alla kulturer kan relatera till att vilja äta kakor.

Vad som får en karaktär eller ett citat att bli ett mem är något av ett mysterium. Internetkulturen är väldigt komplex och utvecklas i en rasande takt. År 2022 ser man nästan aldrig Baby Yoda-mem längre. Om du är nyfiken på dem kan du enkelt söka upp dem, på internet sparas allt. 

Framtidens Baby Yoda

Trots att Baby Yodas storhetstid var under år 2019 kan du fortfarande se halvstora skolbarn med ryggsäckar med den populära karaktären på. Hans supersöta lilla ansikte och kropp i miniformat kommer nog aldrig gå ur tiden. Söta saker är ju trots allt söta hela tiden. Vem vill inte ha en liten grön gubbe i morgonrock på sitt pennskrin? Tredje säsongen av The Mandalorian förväntas ha premiär i februari 2023. Kanske får den gröna lilla sötnosen sig ett uppsving?

You may also like

Leave a Comment