Till vilken ålder får man vabba

by Joakim Stov

‘Till vilken ålder får man vabba?’ – Så fungerar det!

Tycker du att det är förvirrande att veta till vilken ålder får man vabba? Oroa dig inte, du är inte ensam. Vabbning, eller Vård av Barn, är föräldrars rätt att vara hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn. Men vilka regler gäller egentligen när det kommer till barnets ålder?

Åldersgräns för vabba

Faktum är att du har rätt att vabba fram till dess att ditt barn fyller 12 år. Detta grundar sig i socialförsäkringsbalken. Kort sagt, du kan vabba under dessa år, oavsett om ditt barn är sjukt eller om det till exempel har stängt på förskolan under en dag.

Åldrar Rätt till VAB? Anledning
0-12 år Ja Om barnet är sjukt, eller om det till exempel har stängt på förskolan.
12-16 år Nej, med undantag Endast om det finns särskilda skäl, som till exempel om barnet har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

Vabba för äldre barn

Men vad händer efter 12 år, kan man inte vabba längre? Jo, det finns vissa undantag. Föräldrar kan fortsätta vabba för barn över 12 år om det finns särskilda skäl, som till exempel om barnet har en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

Så, till vilken ålder får man vabba? I stora drag fram till 12 år, men med möjlighet att fortsätta om det finns särskilda anledningar. Hoppas att detta har gjort saken klarare för dig!

Några viktiga punkter att komma ihåg

  • Du har rätt att vabba tills ditt barn är 12 år.
  • Undantag gäller för barn över 12 år med särskilda skäl.
  • Kontrollera med Försäkringskassan om du är osäker.

Till slut, kom ihåg att alltid kontrollera med Försäkringskassan om du är osäker. De kan svara på eventuella frågor du har kring vabb.

You may also like

Leave a Comment