skin

Plasma Pen – ny hud till vilket pris?

by Julia Stenström

Behovet av att minimera åldrandets tecken tycks aldrig ha varit större än idag. Vill man se yngre ut men undvika kniven finns många alternativ. En av trenderna sedan några år tillbaka är Plasma Pen. Med ett pennliknande verktyg bränner man översta hudlagret för att framkalla frisk kollagenrik hud. Hur läskigt det än låter sägs det vara riskfritt. Kan det vara så enkelt?

Kort om Plasma Pen

Går under namnenPlasmapen, Fibroblast Plasma Pens
ProcedurElektroniska impulser sänds in i huden och ”bränner” eller ”kokar” det yttre hudlagret vilket skapar en åtstramning. Det görs punktvis med ett pennliknande handhållet verktyg.
Priser Beroende på område 1 500 kr – 10 000 kr.
Områden för behandlingÖgonlock, hamsterpåsar, ärr och bristningar, strama åt hud, mage, lår med flera. 

Plasma Pen – så får du bäst resultat

En behandling går till så att man får en bedövningssalva på huden före och en kylande salva efter. Det naturliga tycks vara att man ser helt bränd ut runt ögonen under några dagar. Det skapas sårskorpor små som nålstick men eftersom det är många så ser det väldigt omfattande ut. Kollar man bilder från före och efter behandling kan man bli lite förskräckt. Det värsta lägger sig normalt inom några dagar.

För bästa resultat är det viktigt att följa rekommendationer för eftervård. De innefattar att: 

 • Undvika kosmetiska produkter på området
 • Undvika värmekällor som bastu, UV-strålning och sol
 • Inte riva bort sårskorporna, låt dem trilla av naturligt
 • Undvika direkt sol och i upp till tre månader använda minst SPF 50
 • Undvika inflammationshämmande läkemedel

Plasma Pen – omdöme och kundnöjdhet

För den som verkligen vill göra sin research innan någon slags behandling kan det vara svårt att hitta nyttig information på internet. Av alla Google-resultat på Plasma Pen är nästan allt annonser eller information från kliniker som utför behandlingen. Det är svårt att hitta opartiska omdömen.

Johanna Tofteby delade 2018 med sig av sin plasmapenbehandling som hon var jättenöjd med. Hon delade i samma inlägg en rabatt till salongen i Göteborg vid nämnande av hennes namn. Det är inte ovanligt att personer med många följare har egenintressen i att göra den här sortens reklam. Det betyder inte att de far med osanning men det kan vara värt att ha i åtanke när man söker objektiv information om produkter och tjänster nuförtiden.

Plasma Pen – risker och varningar

Det kan vara värt att notera att Plasma Pen har varit förbjuden som behandling och produkt i Kanada sedan 2019. De har nyligen legaliserat användning igen men bara för kliniker och professionella. Health Canada, deras hälsomyndighet, varnade för att dessa behandlingar kan leda till:

 • Svullnad
 • Smärta
 • Slapp hud
 • Hyperpigmentering
 • Överkänslighet mot UV-strålar
 • Sår och sårskorpor. 

Dessa risker är inga hemligheter. De finns att läsa om hos de flesta utförare i Sverige. Det tycks inte vara något som skrämmer konsumenter och de är ju också generellt övergående. De största riskerna tycks vara hemmabehandling med plasma pen, något som också trendat på TikTok. Hemmabruk och/eller dålig eftervård kan man således undvika för att minimera risker. 

I Finland gjorde Säkerhets- och kemikalieverket en inspektion av användningen av Plasma Pen. Lagen förutsätter att utförare har nödvändiga kunskaper för att utföra denna sorts behandlingar men det finns inga direkta krav på specifik utbildning eller certifiering. De konstaterade dock också att de största riskerna fanns vid efterbehandling och det som faller på individens ansvar. 

Plasma Pen – är det värt priset?

Okej, så om det är värt riskerna, är det värt priset? Det kostar allt från 1 500 kr, från det minsta område man kan tänka sig, till 10 000 kr och uppåt. Vad händer om man blir missnöjd med resultatet? Det finns ingen direkt chans att få pengar tillbaka för skönhetsbehandlingar. Allt är så pass beroende av individens hud och det brukar salonger enkelt komma undan med. 

På webbsajten realself rejtar ”vanliga människor” huruvida en viss skönhetsbehandling var ”worth it”, ”not sure” eller ”not worth it”. Där har Plasma Pen fått både nöjda och missnöjda recensioner. Det finns de som säger att den förstört deras hud för alltid och några som tackar Gud för behandlingen. Utifrån denna sammanfattning får var och en bedöma utifrån sin plånbok och sina behov huruvida det är värt det. 

You may also like

Leave a Comment