DRUMMER1

Jimmy Uller – prisad mångsysslare inom musik och film

by Julia Stenström

Gillar du blues och rock? I så fall kanske du känner till Jimmy Uller Bluesband, eller Jimmy Uller Rock & Bluesband som de också kallar sig. De spelar blues och rock och uppträder på både små och stora scener runt om i Sverige. 

Snabbfakta om Jimmy Uller

Vem är Jimmy Uller?Jimmy Uller är skådespelare och musiker 
Vad heter Jimmy Ullers band? Bandet heter Jimmy Uller Bluesband. De kallar sig också ibland Jimmy Uller Rock & Blues band. 
När är Jimmy född? 1951, i Motala
Hur många barn har Jimmy? Han har fyra barn och sju barnbarn. 

Jimmy är både trummis och skådis

Jimmy Uller är skådespelare och musiker. Han föddes i Motala 1951 och har hållit på med musik, teater, tv och film hela sitt liv. Han spelar trummor i Jimmy Uller Bluesband och har turnerat med bland andra Mats Ronander och Ebbot Lundberg. Stora filmer han varit med i är Dogville från 2003, Raskenstam från 1983 och Soundcheck från 2009. I Raskenstam spelade han en marinofficer och även i Dogville hade han en biroll.

Jimmy spelade i Dogville tillsammans med Stellan Skarsgård och Nicole Kidman

Dogville är en film av den danske regissören Lars von Trier och huvudrollerna spelas av stjärnor som Nicole Kidman, Harriet Andersson och Paul Bettany. Filmen spelades in i Trollhättan och Uller var inte den enda svensken som hade en roll i filmen. Utöver Harriet Andersson finns också Stellan Skarsgård med på rollistan.

I intervjuer har Jimmy Uller berättat att han var med tillsammans med Stellan Skarsgård och Nicole Kidman under hela inspelningsperioden. Särskilt Stellan Skarsgård borde Jimmy Uller haft mycket att göra med eftersom hans uppdrag i filmen var att vara Stellan Skarsgårds body-double. 

Jimmy Uller åker hellre på turné med Mats Ronander än tar det lugnt

Jimmy Uller har fyllt 65 år för flera år sedan, men verkar inte ha några planer på ett stilla pensionärsliv. När kulturscenerna runt om i Sverige öppnade upp igen, efter pandemin sommaren 2021, åkte Jimmy Uller på sommarturné med bland andra Mats Ronander, född 1954, som också han verkar föredra scenen framför en lugn pensionärstillvaro. Jimmy Uller Bluesband startade turnén i Österbymo i juli och avslutade i september i Spanien och Grekland.

Mats Ronander och Jimmy Uller bluesband har spelat ihop länge. Andra stora artister som spelat med Jimmy Uller bluesband är Ola Engström och Göran Lagerberg. Uller har varit med i bandet sedan ungdomen, men övriga medlemmar har varierat. Några som varit med är:

  • Lennart Ekdahl 
  • Hasse Bengten 
  • Ola Engström
  • Ebbot Lundberg

Riktig gubbröra med Jimmy Uller Bluesband?

Jimmy Uller bluesband har spelat även med ett annat östgötaband, Gubbröra blues band. Gubbröra är ett coverband bestående av sex män från Linköping som drömt sedan barndomen om att spela i band. Den 16 mars 2019 spelade Jimmy Uller bluesband på restaurang l’orient med support av Gubbröra band. Är man nyfiken på hur Gubbröra band låter kan man hitta en del av deras livespelningar på youtube. Även Jimmy Uller bluesband går lätt att hitta på youtube.

Jimmy Uller Bluesband spelade i Ljungsbro Folkets Park för att samla in glasögon

2019 deltog Mats Ronander tillsammans med Jimmy Uller och bandet på musikfestivalen För syns skull i Ljungsbro Folkets Park. Festivalen arrangerades av Vision for all och Anders Karlssons Schippers och all behållning gick till att ge människor runt om i världen lämpliga glasögon.

Uller har själv glasögon och han har även haft hörselnedsättning och tinnitus sedan tonåren. 2022 fick Jimmy Uller och författaren Marie Bengts Hörselskadades Riksförbunds (HFR) kulturpris. Det är ett pris som ges till hörselskadade som gjort insatser inom kulturområdet. HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvarn motiverar priset till Jimmy Uller med att han är en förebild som berikat kulturlivet, och som pratar öppet om sin hörselnedsättning och sin tinnitus.

Jimmy Uller kör live talkshow på Ekoxen i Linköping

Under hösten 2022 hade Uller en live talkshow på hotell Ekoxen i Linköping med kända namn som Ola Rapace, Marcus Birro, Kristoffer Stålbrand, Sandra K Thulin och Hans Wincent. Skådespelaren Ola Rapace känner nog de flesta till från Wallander-filmerna och TV-serien Tusenbröder. Även författaren och krönikören Marcus Birro är en välkänd person. Sandra K Thulin är möjligen lite svårare att placera för en del, hon är en dansare och skådespelare från Linköping. Hans Wincent känner nog många igen från realityserien Farmen. Det var 2017 som han fick hoppa in och ersätta Gutta Andersson, som blev sjuk, som expert och mentor i TV-programmet. Han blev väldigt uppskattad och är nu med för femte säsongen.

You may also like

Leave a Comment