REDBULL

Hur mycket koffein i RedBull?

by Julia Stenström

Alltså hur mycket koffein är det i RedBull egentligen? Blir man piggare av energidryck än av kaffe och finns det skillnader mellan olika energidrycker som kan vara bra att tänka på?

En burk RedBull innehåller 250 ml dryck och i detta finns cirka 80 mg koffein, vilket är i princip detsamma som i en vanlig mugg bryggkaffe där du får i dig cirka 100 mg koffein.

Jämförelse av koffeinhalt mellan olika energidrycker

Om du vill uppnå högsta möjliga nivå av koffein i din dryck kan du titta i listan nedan. Observera att olika energidrycker säljs i olika stora burkar och mängden koffein mäts per burk:

  • RedBull 250 ml – 80 mg koffein 
  • Celsius 355 ml – 200 mg koffein 
  • Nocco 330 ml – 180 mg koffein 
  • Monster 500 ml – 150 mg koffein 
  • Clean drink 330 ml – 180 mg koffein 

Så svaret på hur mycket koffein i en RedBull, är det egentligen relevant? Vad vill du komma åt? Mest koffein per 100 ml, då får du göra lite beräkningar utifrån ovan exempel. Med lite enkel matte ser man snabbt att mängden koffein i RedBull vs Nocco är pyttelite lägre medan en stor burk som Monster är betydligt svagare per 100 ml men dricker du hela så får du i dig en större dos koffein än från en burk RedBull.

Men hur mycket koffein är farligt egentligen? 

Enligt information hos Livsmedelsverket är energidryck inte farligt om vi konsumerar det måttligt. Men hur mycket som är farligt beror förstås på. Dels beror det på din kroppsvikt, hur mycket koffein du tål. Dels beror det på hur van din kropp är att konsumera koffein, vilket vanligtvis är högre hos en vuxen som dricker kaffe dagligen än hos en ungdom eller ett barn.

Vad vet vi om koffein biverkningar?

Det sägs att energidrycker är farliga och även att för mycket kaffe eller koffein är farligt. Vad är det då som är farligt och vilka biverkningar kan intaget av koffein ge? Överdosering av koffein kan leda till sömnproblem, huvudvärk, oro, ångest och yrsel, ibland även hjärtklappning. Får du i dig väldigt mycket koffein (betydlig mer än du är van) kan du börja må illa och kräkas eller få diarré.

You may also like

Leave a Comment