sweden

Hur många städer finns det i Sverige? 

by Julia Stenström

Och vad är egentligen en stad? Sverige är ett avlångt land på cirka 157 mil. På längden alltså. Förutom att ha mycket varierande natur och klimat finns även allt från storstäder till landsbygd. Om du  någon gång åkt eller kört en längre sträcka i Sverige så har du säkert sett dess rikedom på nära håll. Bördiga åkrar och böljande rapsfält, glittrande sjöar, myllrande storstäder och lugna ståtliga fjäll. Sverige har miljöer som passar de flesta. 

Men när du susat fram genom det svenska landskapet har du säkert också åkt igenom diverse byar och idylliska småstäder. Då har du eventuellt undrat för dig själv: “Hur många städer finns det i Sverige?” Kanske också: “Hur många byar finns det i Sverige?” Till synes rättframma frågor, med ett lite komplicerat svar. 

Så, hur många städer finns det i hela Sverige?

Enligt vissa källor finns det 1979 städer i Sverige. Inte så illa i ett land med strax över tio miljoner invånare. Men om man jämför med exempelvis antalet sjöar i Sverige, som är drygt hundra tusen, blir antalet städer plötsligt lite futtigt. 

Vad en by är definieras olika i olika källor, och veterligen finns ingen uppgift om hur många byar som finns i Sverige.

Hur många orter det finns i Sverige är en definitionsfråga

Gränsen mellan stad, tätort, samhälle och by är lite flytande och antalet städer skiftar något beroende på hur man räknar och hur befolkningsmängden ser ut från år till år. Enligt Statistikmyndigheten är alla samhällen där det bor mer än 200 personer en tätort. Med det räknesättet bor mer än 88 procent av Sveriges befolkning i tätort. 

När kommunreformen togs i bruk 1971 försvann ordet “stad” som juridiskt begrepp, och det finns idag inga enhetliga bestämmelser kring vad som räknas som en stad. Statistikmyndigheten skiljer på tätort och kommuner, men använder inte begreppet “stad”. Informationen får således inhämtas från annat håll. 

You may also like

Leave a Comment