Hur många semesterdagar får man när man fyller 60

by Joakim Stov

Vi vet alla att “hur många semesterdagar får man när man fyller 60” är en populär fråga som ställs av många svenskar som närmar sig pensionsåldern. Svaret kan dock variera beroende på arbetsgivarens policy, men generellt sett ger svenska arbetslagar rätt till minst 25 semesterdagar per år oavsett ålder.

Allmänna regler för semesterdagar

Som vi alla vet, ger semesterlagen i Sverige alla anställda rätt till betald ledighet. Och enligt samma law, är det ingen ökning i antalet semesterdagar vid 60 års ålder.

Men det finns alltfler företag som ger extra semesterdagar till sina anställda när de når en viss ålder eller anställningstid. Om du är osäker, rekommenderar jag att du tar en titt på din anställningskontrakt eller pratar med din arbetsgivare eller HR-avdelning för mer information.

Ålder Semesterdagar enligt Lagen Extra Semesterdagar (Företagsspecifikt)
Under 60 25 Varierar
60+ 25 Varierar

Aktuell Praxis

Många arbetsgivare ger dock äldre anställda extra lediga dagar som en form av “senior dagar”. Detta är inte lagstadgade men har blivit en allt vanligare praxis inom många företag. Detta gör det möjligt för äldre arbetstagare att njuta av mer fritid, samtidigt som de fortfarande deltar i arbetslivet.

Framtiden för Semesterdagar

För framtiden, vad tror ni? Kommer fler företag att införa “senior dagar” för sina anställda? Finns det en möjlighet för en lagändring för att ge äldre anställda mer semesterdagar? Bara tiden kan säga. Oavsett svaret, är det viktigt att lära dig mer om dina rättigheter och vad du kan förvänta dig när du når den ålder av 60.

Tips för att Maximera Dina Semesterdagar

  • Planera i förväg: Detta ger dig bästa möjligheten att ta fördel av alla dina lediga dagar
  • Ta reda på dina rättigheter: Prata med din arbetsgivare eller HR-avdelning för att lära dig mer om dina rättigheter till ledighet.
  • Försök att spara vissa dagar: Om möjligt, försök att spara några dagar för oplanerade händelser eller resor.

Kom ihåg, semester är en tid för återhämtning och vila från arbetslivet. Var noga med att du tar ut din semester och utnyttjar dina semester

You may also like

Leave a Comment